Invigning av Arvikas första laddpark för eldrivna lastbilar

Bild på laddstationen i Arvika_Laddbolaget

Måndag 26 augusti invigdes Laddbolagets nya laddpark på Falleberget i Arvika, hos Västvärmlands LBC. Tidigare i somras blev även laddparken i Charlottenberg färdig, vilket gör det möjligt för fler företag i västra Värmland att övergå till eldrivna tunga fordon.

Laddinfrastrukturen – det vill säga antalet laddparker och deras kapacitet – är avgörande för hur många eldrivna fordon som kan köras på Sveriges vägar. Medan personbilar ofta har laddningsmöjligheter vid bensinstationer och rastplatser, krävs fler snabbladdningsstationer för att även tunga transporter ska kunna drivas på el.

Laddbolaget bildades för att påskynda omställningen till en fossilfri transport- och logistiksektor i och runt Värmland. Bakom initiativet står LBC Frakt i Värmland AB, Karlstads Energi AB och OK Värmland Ekonomisk Förening, med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten och Klimatklivet. Målet är att bygga 15-20 snabbladdningsstationer i tre olika län, öppna för allmänheten.

Dessa snabbladdningsstationer är högspänningsanläggningar som enkelt kan utökas vid behov. Stationerna placeras nära riksvägar och större logistikflöden för att passa både genomfartstrafik och lokala företag.

Laddbolaget har valt platser som är lämpliga både för passerande trafik och för de lokala företagen. Att de nya laddparkerna ligger intill anläggningar för Västvärmlands LBC är naturligt, eftersom de är det största transportföretaget i västra Värmland, säger Lars Reinholdsson, vd för Laddbolaget.

Västvärmlands LBC har haft ett tätt samarbete med Laddbolaget under bygget av laddparkerna.

Vi är verkligen glada över att vara en del i utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Västvärmland. Det kommer göra det möjligt att investera i och ställa om till ellastbilar. Vår roll i projektet har varit att tillhandahålla strategisk mark både i Arvika och Charlottenberg, ha kontakt med myndigheter och utföra själva markarbetet, säger Pär Börjesson, vd på Västvärmlands LBC.

Under 2024–2025 kommer Laddbolaget bygga fyra nya anläggningar i Örebro, Töcksfors, Skoghall och Hagfors samt bygga ut den befintliga laddparken i Bråtebäcken utanför Karlstad. När utbyggnaden är klar kommer Laddbolaget ha 35 snabbladdare och 40 depåladdare vilket är en unik täthet för Sverige.

Snabbfakta laddparken i Arvika
Antal: 2 snabbladdare på 400 kW och 2 depåladdare på 200 kW
Transformatorns kapacitet: 2×800 kW
Läge: Fallbergsvägen 41, Arvika

Snabbfakta laddparken i Charlottenberg
Antal: 4 snabbladdare på 400 kW och 4 depåladdare på 250 kW
Transformatorns kapacitet: 2×1600 kW
Läge: Hökdalsvägen 1, Charlottenberg

För frågor kring de nya laddparkerna kontakta Lars Reinholdsson, vd Laddbolaget, på 070-631 15 00 eller info@laddbolaget.se